Politici aj odborníci varujú pred rizikami protipovodňových bariér

10.06.2013 Celý región

Praha 10. júna (TASR) - Poisťovne, podniky, poľnohospodári a ľudia zo zničených domov sumarizujú povodňové škody. Český denník E15 na webovej stránke napísal, že tie sa v strednej Európe šplhajú na stovky miliárd Kč. Objavuje sa však kritika na protipovodňové zábrany, ktoré posielajú veľkú vodu ďalej dolu prúdom.

Povodne, ktoré priniesli Labe a Dunaj, už vyvolali viaceré konflikty. Hovorí sa o nedostatočnej ochrane v údoliach riek a o veľkom dôraze na protipovodňové steny v mestách. Odborníci navyše varujú, že záplavy a katastrofy v strednej Európe budú zrejme častejšie a mohutnejšie.

V Drážďanoch sa proti masívnemu budovaniu zábran vyslovila predsedníčka Strany zelených Antje Hermanauová: "Všetci majú protipovodňové steny všelikde, ale voda sa potom jednoducho dostane rýchlejšie preč. To nie je múdre. Je to iba jednoduché posunutie problému nižšie."

K protipovodňovým stenám sa vyjadril aj rakúsky minister hospodárstva Reinhold Mitterlehner. Obvinil nemecké mestá, že pri ich budovaní myslia len na seba a vôbec ich nezaujíma, čo napácha voda ďalej po prúde. "Nemecké mestá pred hranicami zošnurovali rieky do 'korzetu hrádzí' a zrušili voľné záplavové plochy popri ich brehoch. Tie by za normálnych okolností stiahli časť prebytočnej vody." Rovnaká kritika prichádza z Nemecka na adresu Českej republiky. Labe nemá podľa Nemcov po ceste kde vsiaknuť, a tak sa počas povodní valí do Nemecka.

Nemecký poľnohospodársky zväz odhaduje škody na viac ako 300 miliónov eur

V piatok (7. 6.) zverejnila prvý odhad škôd nemecká obchodná a priemyselná komora. Zatiaľ sa odhadujú na viac ako 11 miliárd. "Určite budú oveľa vyššie než 100 miliónov eur (2,5 miliardy Kč), ktoré sľúbila uvoľniť z federálnych fondov kancelárka Angela Merkelová," uviedla komora.

Spolkový minister financií Wolfgang Schäuble preto v denníku Passauer Neue Presse povedal, že sa finančná pomoc štátu obetiam záplav bude musieť zvýšiť.

Nemecký poľnohospodársky zväz odhaduje škody na viac ako 300 miliónov eur. Do škôd už započítal aj podmáčané polia, zničenú úrodu a hospodárske budovy. V Nemecku zatopila voda najmenej 150.000 hektárov a ďalších 100.000 ha zostalo v priamom ohrození.

Georg Rast, expert Svetového fondu na ochranu prírody, o odhadoch povodňových škôd povedal, že zatiaľ je priskoro uvádzať náklady na obnovu zničenej krajiny.
 

Vyberte región